Veilig werken met een ladder

Ladders zijn niet alleen de oorzaak van de meeste ongevallen onder klussers, maar ook voor de zwaarste verwondingen. Praktisch elke dag behandelen de eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen breuken en andere blessures als gevolg van een val van een ladder.

Begin dit jaar heeft VeiligheidNL in opdracht van Klium een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van ongevallen tijdens het klussen. Uit een representatieve steekproef van 14 SEH-afdelingen (Spoedeisende Eerste hulp) van Nederlandse ziekenhuizen kwam naar voren dat de ladder met voorsprong het gevaarlijkste gereedschap is. Meer dan 40% van de doe-het-zelvers die de afgelopen vijf jaar behandeld moesten worden, waren van de ladder gevallen. Het volledige rapport kun je hier lezen.

Waarom vallen mensen van de ladder?

Onderzoeken in professionele werkomgevingen wijzen drie hoofdoorzaken aan voor ongevallen met ladders. Een verkeerde opstelling van de ladder is de grootste boosdoener, verantwoordelijk voor 43 procent van alle ongevallen, volgens een van de onderzoeken. In 32 procent van de gevallen is het uit balans raken van het lichaam – bijvoorbeeld door te ver reiken – de oorzaak van een val. En de conditie van de ladder is verantwoordelijk in 24 procent.

Al deze risico’s zijn te voorkomen door de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. In de EG-richtlijn 2001/45 voor veilig werken op hoogte zijn voorschriften opgenomen waaraan werkgevers en werknemers moeten voldoen. De maatregelen en voorzorgen die werken met een ladder in professionele omgevingen veiliger maken, gelden natuurlijk ook voor de doe-het-zelver.

10 ladder veiligheidstips

1. Controleer voor gebruik of de ladder geen gebreken heeft.

2. Gebruik je een opsteekladder, laat de delen dan minstens drie sporten overlappen.

3. Plaats de ladder op een stevige en vlakke ondergrond.

4. Zet de ladder onder een veilige hoek: 65° – 75°.

5. Klim altijd met het gezicht naar de ladder toe en je zwaartepunt recht boven de trede. Plaats je volledige voet op de trede en houd altijd drie contactpunten met de ladder. Het dragen van stevige, slipvaste werkschoenen is aan te raden.

6. Houd geen gereedschappen in je handen tijdens het klimmen, maar gebruik een gereedschapsgordel.

7. Sta liever niet hoger dan de vierde trede van boven. In professionele omgevingen is dit zelfs een van de voorschriften.

8. Verplaats de ladder op tijd, zodat je nooit verder dan een meter hoeft te reiken.

9. Gebruik een ladder nooit met twee personen.

10. Laat de ladder niet onbeheerd in gebruiksstand achter, vooral met het oog op kinderen.

De juiste ladder voor de klus

Waar professionals vaak over verschillende ladders voor verschillende werkzaamheden beschikken, is dat voor een doe-het-zelver natuurlijk een onhaalbare zaak. Vraag je bij de aanschaf van een ladder dus af waarvoor je hem het meest nodig zult hebben en welke eigenschappen je ervan verwacht. Een eenvoudige houten bouwladder is vaak een verstandige keus. Dit type is goed en veilig vast te zetten. Daarnaast zijn er lichtgewicht aluminium ladders, uitschuifladders, opsteekladders, isolerende kunststofladders en reformladders, die in een A-vorm kunnen worden geplaatst. Heb je geen behoefte aan een ladder waarmee je op grote hoogte kunt werken, dan is een werktrap wellicht een betere oplossing, omdat deze een grotere mate van veiligheid biedt.

Hulpmiddelen voor meer veiligheid

Er zijn verschillende producten die de risico’s van werken met een ladder verder verminderen.

  • Een laddermat voorkomt wegzakken en wegglijden op een niet volledig betrouwbare ondergrond.
  • Een afstandhouder zorgt dat de bovenkant van de ladder vrij blijft van de gevel, waardoor je in een comfortabelere houding kunt werken.
  • Met een nokhaak kun je de ladder op een schuin dak vast haken over de nok.
  • Houten of aluminium raamlatten laten de ladder tegen het kozijn rusten bij opstelling voor een raam.
  • Met een van deze typen valbeveiliging bescherm je jezelf als er toch iets mis mocht gaan.
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *