Oude verf verwijderen van hout – hoe ga ik te werk?

Verf van houten meubels, een trap, een hekje of poortje in de tuin verwijderen is een taak die je makkelijk zelf kunt doen. Zo bespaar je op een makkelijke manier wat geld. Wat is de beste manier om oude verf van hout te verwijderen?

In een vorig artikel hadden we het al over hoe je binnenmuren in vijf stappen kunt schilderen. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste oude verf van hout kunt verwijderen voordat je gaat schilderen. Of het nu gaat om een oude kast die je wilt opknappen of een poortje of hek in de tuin die je een frisse laag verf wilt geven. Zelf verf van hout verwijderen is een klusje wat je makkelijk zelf kunt doen en waarmee je geld kunt besparen.

Verf verwijderen van hout

Wat is de beste manier om oude verf van hout te verwijderen? Er zijn vier manieren om verf van hout te verwijderen:

  • chemisch strippen met afbijtmiddel
  • met een verfkrabber
  • schuren
  • met een hittepistool

Afhankelijk van het type hout en de staat van het hout, kun je kiezen voor één of meerdere van deze vier methodes om verf te verwijderen van hout. Verf verwijderen van hout is sowieso vrij eenvoudig, welke manier je ook kiest.

Chemisch strippen van verf met een afbijtmiddel

Om verf te verwijderen, kun je afbijtmiddelen op chemische of natuurlijke basis gebruiken. Hoewel chemische afbijtmiddelen hun werk goed doen, zijn de meeste producten zeer giftig voor mens en milieu. Gebruik daarom steeds een gezichtsmasker, een beschermende bril die volledig afsluit en veiligheidshandschoenen. Natuurlijke producten zijn meestal een stuk veiliger en biologisch afbreekbaar. Ze vormen een goed alternatief voor bijvoorbeeld methyleenchloride, methanol, natronloog of pyrrolidonen.

verf verwijderen met afbijtmiddel

Afbijtmiddelen gebruiken krachtige chemische stoffen om in slechts 15 tot 30 minuten de verf van het hout te verwijderen. Breng het afbijtmiddel met een verfkwast aan op het houtoppervlak en laat het product hierna inwerken. Na het afbijtmiddel gebruik je een oplosmiddel om het oppervlak schoon te maken en voor te bereiden voor een nieuwe verflaag. Veelgebruikte oplosmiddelen zijn onder meer terpentijn, brandspiritus, xyleen, lakverdunner, aceton en methylethylketon.

Tip: Onjuist gebruik van chemische afbijtmiddelen kan schade aan de luchtwegen, hersenen, zenuwstelsel en huid veroorzaken. Let dus goed op!

Verf verwijderen met verfkrabber of schuurpapier

Verf verwijderen met een verfkrabberschuurpapier of schuurmachine kan een vervelende klus zijn. Het gebruik van een verfkrabber of schuurpapier is een oude, betrouwbare manier om verf te verwijderen. Het neemt wel veel tijd in beslag. Verfkrabbers vind je terug in verschillende maten en uitvoeringen. De meest gebruikte verfkrabber is de driehoekskrabber. Die is perfect om kleine oppervlaktes verf te verwijderen.

verf verwijderen met verfkrabber

Als je met een verfkrabber de dikste lagen verf hebt verwijderd, kun je gebruik maken van een schuurmachine of schuurpapier om de overgebleven verf te verwijderen. Schuren doe je niet alleen om oude verflagen verwijderen, maar ook om de ondergrond vlak te maken. Daarna breng je de nieuwe laag verf aan. Lees ons artikel ‘Welk schuurpapier gebruiken voor welke klus?’ om erachter te komen welke korrel het meest geschikt is.

Tip: Om de verf makkelijker los te krijgen, kun je de verfkrabber gebruiken in combinatie met een heteluchtpistool. Dit staat hieronder beschreven.

Verf verwijderen met een heteluchtpistool

Een derde manier om verf te verwijderen van hout is het gebruiken van een heteluchtpistool. De warmte die van een heteluchtpistool af komt, zorgt dat de verf gaat smelten. De verf komt los van het hout. Daardoor schraap je de verf veel makkelijker weg met een verfkrabber dan wanneer de verf droog is. De hete lucht die uit een heteluchtpistool komt, kan 500 graden of heter zijn. Let dus goed op dat je je niet verbrandt en gebruik altijd hittebestendige handschoenen.

verf verwijderen met heteluchtpistool

Schilders gebruiken graag een heteluchtpistool of heteluchtföhn omdat dit krachtige gereedschap het werk een stuk lichter maakt. Om de verf te verwijderen van hout, verwarm je een klein stukje geverfd oppervlak met een heteluchtpistool. Daarna schraap je de verwarmde verf er gewoon af. De digitale hetelucht verfstripper van Facom wordt geleverd met twee verschillende mondstukken en een breed LCD-scherm waarmee je de temperatuur makkelijk instelt.

Tip: Zet altijd een emmer water klaar voor als het hout gaat smeulen of branden.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *