Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen

Vochtige plekken op de muren, schimmels, afbladderende verf… vocht in huis kan allerlei lelijke problemen veroorzaken. En naast de zichtbare schade zijn er de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Hier zetten we de verschillende oorzaken van vochtproblemen op een rij en geven tips om ze zelf te verhelpen.

Opstijgend vocht

Vochtplekken op de onderkant van de muren wijzen op opstijgend vocht. Door een oude fundering of het ontbreken van een waterkering kan grondwater optrekken in de muren.

Doe-het-zelf oplossing

De manier om dit probleem te verhelpen, is een waterkering aan te brengen in de muren. Dit doe je door een waterafstotend middel – gewoonlijk een siloxane gel – via boorgaten in de muur te injecteren.

Benodigde gereedschappen

Zo ga je te werk

 • Bepaal waar de waterkering moet komen en boor daar gaten ter hoogte van de eerste baksteen. Gebruik een 12 mm boor en boor de gaten een beetje schuin naar beneden, met een onderlinge afstand van 10 cm. De gaten moeten bijna zo diep zijn als de muur dik is. Met een stukje tape om de boor kun je de gewenste diepte markeren.
 • Verwijder het gruis uit de boorgaten met de stofzuiger in injecteer de waterkerende gel met een kitspuit.
 • Strijk de boorgaten dicht met mortel en wacht minstens een maand voorat je de muur overschildert.

Doorslaand vocht

Verweerde, poreuze buitenmuren kunnen de oorzaak zijn van doorslaand vocht, vooral op de kant waar de meeste regen valt.

Doe-het-zelf oplossing

De gevel impregneren met een geschikte impregneervloeistof – afhankelijk van de ondergrond – zorgt voor een waterafstotende laag die regendoorslag voorkomt.

Benodigde gereedschappen

Zo ga je te werk

 • Reinig de gevel met een hogedrukspuit.
 • Herstel beschadigingen aan het metselwerk en de voegen.
 • Bescherm deuren en ramen met afdekfolie.
 • Spuit het impregneermiddel gelijkmatig op de gevel. Werk van boven naar beneden en stop pas wanneer de muur verzadigd is met de vloeistof.

Lekkage

Een lekkende waterleiding of afvoerbuis verraadt zich vaak door een kring op de muur of in het plafond.

Wat niet wil zeggen dat het lek zich op deze plek bevindt, want het vocht kan zich door de muur verplaatsen en ergens anders aan de oppervlakte komen.

Ook een onverklaarbaar hogere waterrekening kan een indicatie van een lek zijn. Er zit niets anders op dan het lek op te sporen en de oorzaak te verhelpen.

Condensatievocht

Dit vochtprobleem heeft zijn oorzaak niet in constructieve gebreken en is vaak eenvoudig zelf op te lossen. Beslagen ramen en vochtige muren zijn aanwijzingen voor condensatie, en het probleem doet zich vooral voor in natte ruimten zoals keuken en badkamer en in goed geïsoleerde woningen.

Doe-het-zelf oplossingen

De manier om dit probleem te verhelpen, is de luchtvochtigheid verminderen.

 • Zorg voor voldoende ventilatie. Vaker een raam of deur openzetten helpt, evenals het aanbrengen van ventilatieroosters. Bij hardnekkige condensatieproblemen kan het nodig zijn een mechanisch ventilatiesysteem te installeren.
 • Een dampkap is een oplossing voor luchtvochtigheid in de keuken.
 • Hang de was liever niet binnen te drogen.
 • Bij een condensatieprobleem in een kleine ruimte kan een vochtvreter van pas komen, al lost dit de oorzaak niet op.

Bouwvocht

Bij het bouwen wordt veel water gebruikt, en het kan jaren duren voordat de woning volledig is opgedroogd. Bouwvocht kan onder andere leiden tot afbladderend pleisterwerk, schimmel en een muffe geur in huis. Er is niet veel tegen te doen behalve goed ventileren en geduld hebben tot het probleem zich vanzelf oplost.

Meer ideeën om je wooncomfort te verhogen vind je in ons blogartikel 20 milieuvriendelijke doe-het-zelf tips.

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *