Huis Klussen

Waterleiding solderen

Materialen

  • Koppelstukken
  • Koperen leidingbuis
  • Soldeerpasta
  • Soldeertin

Gereedschap

*Schuurlinnen werkt hetzelfde als schuurpapier, alleen zijn de schuurkorrels op een ondergrond van fijn geweven textiel gelijmd.

Zacht solderen en hard solderen

De term zacht solderen wordt gebruikt voor solderen met tin, bij een temperatuur tot 450 graden. Hard solderen vereist een temperatuur tussen de 450 en 700 graden en het soldeer bestaat uit een legering van verschillende metalen. Het is de aangewezen techniek voor bijvoorbeeld gasleidingen en bewegende delen. Omdat zo’n supersterke verbinding voor een waterleiding niet nodig is, beperken we ons hier tot zacht solderen. In ons blogartikel Solderen voor beginners kun je meer lezen over de basistechnieken van solderen.

Voorbereiding

  • Bepaal welke diameter de leiding moet hebben. Voor een waterleiding is dit gewoonlijk 15 mm.
  • Bepaal de kortste en fraaiste route voor de nieuwe leiding. Met behulp van een buigtang kun je koperen leidingen in de gewenste vorm buigen.
  • Sluit de hoofdkraan en open de kraan aan het einde van de bestaande leiding om deze helemaal leeg te laten stromen.
  • Zaag de buis op maat met een ijzerzaag, nog beter, gebruik een buizensnijder. Dat kost niet alleen minder inspanning, maar levert ook een volkomen recht snijvlak op.
  • Verwijder de bramen – aan de achterkant van de buizensnijder zit hiervoor een speciaal mesje – en gebruik schuurlinnen om de zaagrand aan de binnen- en buitenkant helemaal glad en schoon te maken. Soldeertin hecht niet goed op een vuile of vette ondergrond.

Waterleiding solderen in 6 stappen

1. Breng gelijkmatig wat soldeerpasta aan op uiteinden van de buis en de koppelstukken en schuif de delen in elkaar.

2. Stel de vlam van de soldeerbout zó in dat de binnenste vlamkegel goed zichtbaar is. Dan heb je de juiste temperatuur om te solderen.

3. Pak nu de leiding vast met de waterpomptang en laat de vlam gelijkmatig over de soldeerplek bewegen. Wanneer de soldeerpasta begint te verdampen, is de soldeerplek heet genoeg. De pasta mag niet verbranden, want dan krijg je een ongelijkmatige en poreuze soldeerverbinding. Tip: Is de bestaande leiding al aan de muur bevestigd, schuif dan een plaatje blik tussen de leiding en de muur om schroeiplekken te voorkomen.

4. Houd het soldeertin tegen de naden. Door de hitte smelt het tin direct en vloeit het naar binnen om een vaste, waterdichte verbinding te maken. Gebruik niet teveel tin, er mogen geen klodders op de naden zitten. Houd de leiding stil tot het tin dof geworden is, dat duurt hooguit een minuut.

5. Gebruik een natte lap om de resten soldeertin en soldeerpasta van het afgekoelde werkstuk te vegen.

6. Nu kun je de nieuwe leiding op de muur vastzetten met zg. zadels. Gebruik 1 zadel per 40cm, dat voorkomt klapperen van de leiding wanneer je de kraan open- en dichtdraait. Open de hoofdkraan en controleer op eventuele lekkages.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *