Elektrisch en accugereedschap Gereedschap

Welke bouwlamp kiezen?

Met een professionele bouwlamp heb je altijd en op elke plek goed licht om bij te werken. Als je de aanschaf van een bouwlamp overweegt, is het verstandig om van tevoren na te denken over de ruimte waar je gaat werken en het soort klussen dat je gaat doen. Bouwlampen zijn er in verschillende uitvoeringen en het gebruik is bepalend voor het model dat je nodig hebt, voor de lichtsterkte en andere eigenschappen.

LED in plaats van halogeen

De halogeen bouwlampen van het verleden zijn overal verdrongen door LED bouwlampen. Een LED-bouwlamp verbruikt een stuk minder energie en gaat bovendien veel langer mee. De meeste LED bouwlampen beschikken over een COB- of SMD-chip. Het verschil zit hem vooral in de plaatsing van de kleine LEDjes.

COB staat voor Chips On Board en betekent dat er heel veel LED lampjes op één plek zitten. Dit maakt een COB LED heel krachtig en dus heel geschikt voor plekken waar je een grote lichtbundel nodig hebt. Het nadeel van deze chip is dat de bouwlamp snel heet wordt en dat wanneer één LED stuk is, de andere LEDs ook niet meer werken.

SMD staat voor Surface Mount Device en betekent dat alle LED lampjes op één printplaat gesoldeerd zijn. De LEDs zitten verspreid over de plaat, waardoor de lamp niet erg heet wordt. Dit is een groot voordeel, zeker wanneer je de lamp vaak verplaatst. Ook gaat deze chip niet direct stuk als één lampje defect raakt.

De lichtopbrengst: Lumen en Lux

Lumen en Lux zijn twee termen die iets zeggen over de hoeveelheid licht die een lamp geeft. Lumen is de maat voor de totale hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. Lux staat voor de hoeveelheid lumen per m2. Zoek je een felle lamp, dan koop je er dus één met een hoog lumen of lux. Een lamp met 1000 lumen zal in de regel genoeg licht geven voor klussen binnenshuis. Naast de sterkte van het lamplicht is ook de kleurtemperatuur vanbelang. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht. Bouwlampen hebben gewoonlijk een hoge K-waarde en geven een koud wit licht. Bij deze kleurtemperatuur kun je de details van je werk het beste zien en het is rustiger voor je ogen dan een warmer licht.

Waar ga je de bouwlamp gebruiken?

Behalve de lichtsterkte zijn ook het model en de stroombron belngrijke afwegingen bij je keuze. Voor een lamp die een vaste plek in je werkplaats krijgt, zul je eerder kiezen voor een een model dat op netstroom werkt, en dat is uitgerust met een montagebeugel voor bevestiging aan de muur. Gaat de lamp mee op karwei, dan is een draagbare accu-uitvoering met een handvat de aangewezen keus. Of kies voor een accu-bouwlamp op statief. Die is eenvoudig te verplaatsen en je kunt de hoogte van de lichtbron aanpassen aan het werk.

Makita bouwlamp op statief

Speciaal wanneer je de lamp buiten gaat gebruiken, is de IP-classificatie van belang. Deze classificatie geeft aan hoe stof- en vochtbestendig de lamp is. De classificatie IP65 betekent dat de behuizing stofdicht is en bestand tegen spuitwater. Gebruik je de lamp af en toe bij een buitenklus, dan kun je ook kiezen voor een model met een lagere classificatie, zoals IP44. Met deze IP-waarde kan de lamp ook prima tegen een regenbui.

Lees ook ons artikel over het kiezen van een hoofdlamp.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *