Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Kleding en veiligheid Tips en advies Werken met gereedschappen

Werken met een haakse slijper

Welke haakse slijper kiezen?

Haakse slijpers zijn er in verschillende afmetingen. De drie meest voorkomende maten haakse slijpers – gebaseerd op de diameter van de slijpschijf – zijn 115 mm, 125 mm en 230 mm. Voor de doe-het-zelver is de 125 mm haakse slijper gewoonlijk de beste keuze. 230 mm haakse slijpers zijn er echt voor het zware werk. Voor thuisgebruik heb je het vermogen van deze professionele machines niet nodig en voor fijnere klusjes zijn ze minder geschikt. Het voordeel van een 125 mm slijper ten opzichte van een 115 mm model is dat het zo’n 25% langer duurt voordat een schijf zover is afgesleten dat je er niet langer mee kunt werken.

De keuze tussen netstroom of accu is de keuze tussen een lagere aanschafprijs of een hogere bewegingsvrijheid. Accumodellen kosten over het algemeen wat meer, maar je bent niet afhankelijk van stroomvoorziening op de plek waar je werkt.

Bosch elektrische haakse slijper

Kies altijd voor een haakse slijper met een soft start. Die zorgt ervoor dat de machine geleidelijk op snelheid komt, waardoor hij niet terug kan slaan wanneer je hem start.

DeWalt accu haakse slijper

Wat kun je met een haakse slijper doen?

Haakse slijpers worden in de eerste plaats gebruikt om metaalplaten, metalen buizen en betonijzer door te snijden. Maar met de juiste slijpschijf zijn ze ook geschikt voor steen en houtmateriaal. Naast slijpen kun je met een haakse slijper ook afbramen, roest verwijderen, schuren, reinigen en polijsten. Voor uiteenlopende werkzaamheden verwissel je eenvoudig de schijf. Een aantal mogelijkheden:

Doorslijpschijf om metaal door te snijden

Afbraamschijf om bramen in metaal weg te werken

Diamantschijf voor steen en keramische tegels

Lamellenschijf om te polijsten

Komstaalborstel om metaal te reinigen

Schijfborstel om verf en lak op metaal te verwijderen

Goed en veilig werken met een haakse slijper

  • Zoals voor alle power tools geldt: laat de machine het werk doen. Bij doorslijpen beweeg je de slijper door het materiaal heen en weer zonder extra druk uit te oefenen. Is er toch wat extra kracht nodig, oefen deze dan uit wanneer je de machine naar je toetrekt, omdat je dan de meeste controle hebt.
  • Gebruik altijd de schijf waarvoor hij bedoeld is. Ga dus niet afbramen met een slijpschijf.
  • Een tip voor het afbramen: houd de schijf in een hoek van zo’n 15° op het werkstuk. Een kleine hoek geeft een groter contactvlak en werkt sneller, met een beter resultaat.
  • Werken met een haakse slijper brengt veel lawaai met zich mee, en rond vliegende metaaldeeltjes en vonken zijn andere veiligheidsrisico’s. Bescherm jezelf dus altijd met gehoorbescherming, een veiligheidbril en werkhandschoenen.
  • Werk nooit zonder beschermkap.
  • Draag geen losse kleding, loshangend lang haar of halsketting wanneer je met een haakse slijper werkt.
veiligheidsbril, gehoorbescherming, werkhandschoenen
  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *