Elektrisch en accugereedschap Gereedschap Werken met gereedschappen

Werken met een muurfrees

Als je sleuven in muren wilt maken om leidingen weg te werken, is een muurfrees – ook wel sleuvenfrees genoemd – het aangewezen gereedschap. Bij het werken met een muurfrees zijn er een aantal dingen waarop je moet letten voor een strak resultaat en je eigen veiligheid.

Hoe werkt een muurfrees?

Spit muurfrees met stofzuiger

Een muurfrees zaagt twee parallelle sneden uit in de muur. Deze machines hebben twee zaagschijven, die je dichterbij of verder van elkaar kunt zetten om een smallere of bredere gleuf uit te frezen. Ook de diepte van de gleuf is instelbaar. Na het frezen hak je de strook in het midden van de gleuf weg met een beitel.

Voorbereiding

Het is allereerst van belang te weten in wat voor soort muur je gaat frezen. Binnenmuren van baksteen of kalkzandsteen zijn geen probleem voor de standaard zaagschijven waarmee de meeste muurfrezen zijn uitgerust. Maar voor een betonnen muur zul je is speciale diamantzaagbladen moeten gebruiken.

Maak het gebied waarin je de sleuf gaat uitfrezen eerst goed schoon en verwijder eventueel behang. Teken vervolgens de lijn van de gleuf af op de muur. Gebruik een waterpas of een schietlood om recht te werken. Wat je ook kunt doen, is een dunne houten lat langs de uitgetekende lijn op de muur schroeven en de zijkant van de freesmachine tegen de lat houden tijdens het frezen.

Zet de zaagschijven op de gewenste breedte van de gleuf en stel ook de diepte in. Bij de meeste freesmachines zijn zowel de breedte als de diepte van de groef instelbaar tussen ongeveer 8mm en 30mm, waardoor je zowel voor elektriciteitskabels als waterleidingen gleuven van de juiste afmetingen kunt frezen.

Een sleuf uitfrezen

Schakel de muurfrees in en plaats de zoolplaat tegen de muur. Laat de draaiende schijven in de muur zakken en beweeg de machine over het muuroppervlak met een constante snelheid, zonder te forceren. De voortgangsrichting moet tegengesteld zijn aan de draairichting van de schijven, om te voorkomen dat de muurfrees buiten het freesgebied wordt geduwd. Wanneer je aan het eind van de sleuf komt, haal je de machine uit de sleuf voordat je hem uitschakelt. Nu kun je het resterende materiaal tussen ze zaagsneden eenvoudig weghakken met een handbeitel.

Veiligheidstips voor het werken met een muurfrees

man gebruikt muurfrees met stofafzuiging
  • Bij het werken met een muurfrees komt veel stof vrij. Gebruik bij voorkeur een machine waarop je een stofzuiger kunt aansluiten, maar bescherm jezelf in ieder geval met een stofmasker, veiligheidsbril en gehoorbescherming.
  • Wees erop bedacht dat de zaagschijven nog een moment door blijven draaien nadat de machine is uitgeschakeld.
  • Werk met name voorzichtig in hoeken of waar scherpe randen zijn, om te voorkomen dat de machine vastloopt of dat er een terugslag optreedt.

Lees ook ons aankoopadvies voor freesmachines.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *