Huis Klussen

Tips voor het isoleren van je woning

Wanneer je energie wilt besparen of gewoon een ontzettende koukleum bent dan kan het isoleren van je woning veel opleveren. Bij het isoleren van een woning voorkom je dat koude tocht het huis binnen kan komen. Zo blijft de warmte in een woning bewaard en verbruik je minder energie om een woning te verwarmen. Voor het isoleren van een woning kan je het beste focussen op het dak, de vloer, de gevel of de ramen. Sommige isolatiemaatregelen vergen veel voorbereiding en stevig werk, andere maatregelen kan je binnen een oogwenk realiseren.

Het dak isoleren

Zelf het dak isoleren kan sneller gaan dan je denkt. Indien je van plan bent om je dak te isoleren dan is het aan te raden om goed onderzoek te doen naar het type isolatie dat je wenst en het materiaal dat er in de woning gebruikt is. Afhankelijk van het daktype, schuin of plat, zijn er verschillende manieren om een dak te isoleren: je kunt er voor kiezen om alleen de binnenzijde, alleen de buitenzijde of beide te isoleren. Beschikt jouw woning over een schuin dak met dakpannen? Dan is het isoleren van de binnenzijde prima zelf te doen, mits je handig bent. Omdat er bij het isoleren van een dak ook rekening gehouden moet worden met de vochtafvoer en ventilatie in de woning is toch ook aan te raden om een professional om advies te vragen. Zo voorkom je onnodige lekkages en behoud je een gezonde luchtdoorvoer.

Voor het isoleren van de binnenzijde van een dak wordt aangeraden om glaswol of steenwol te gebruiken.

de binnenzijde van een dak isoleren

Zelf naden en kieren isoleren

Bij het isoleren van de ramen in een woning is het van belang om op zoek te gaan naar de naden en kieren die tocht veroorzaken. Een handig ezelsbruggetje om te gebruiken hierin is dat naden openingen zijn tussen de vaste delen van je huis, bijvoorbeeld tussen het dak en de muur, terwijl kieren vooral tussen de bewegende delen zitten, denk aan deuren of ramen die open kunnen.

Om de verschillende naden en kieren goed dicht te kunnen maken, is de materiaalkeuze heel belangrijk. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen voor naden en kieren. Kijk goed naar de eigenschappen van de naden en kieren die je dicht wilt maken en kies daar het juiste materiaal bij.

Voor het dichten van kleine naden van maximaal 1 cm wordt er veelal kit gebruikt. Grotere naden kun je het beste dichten met purschuim. Omdat purschuim zich uitzet is het echter belangrijk om dit zorgvuldig aan te brengen en overtollig schuim weg te snijden zodra het harder wordt om het geheel netjes af te werken.

Kieren bevinden zich over het algemeen vaak bij deuren en ramen. De beste manier om kieren te bestrijden is door deuren en ramen te voorzien van tochtstrips, vergeet hierbij ook de brievenbus niet. De voor- en achterdeur kun je daarnaast voorzien van deurborstels om te voorkomen dat er tocht van onder de deur komt.

ramen isoleren

Gebruik gordijnen in je voordeel

Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het isoleren van je woning maar gordijnen kunnen een belangrijke rol spelen in het behouden van de warmte. s’ Avonds de gordijnen dicht houden zorgt ervoor dat de koude buitenlucht moeilijker binnenkomt. Overdag is het aan te raden om de gordijnen juist te openen zodat de gordijnen de warme lucht van de verwarming niet in de weg zitten.

Denk ook aan de leidingen

Voor veel mensen is dit niet iets waar ze aan denken maar door de warmwaterleidingen stroomt doorgaans warm water. Dit warme water koelt over het algemeen snel af. Door rubberen omhulsels om de leidingen te plaatsen blijft de warmte beter behouden. Het steeds opnieuw verwarmen van het water kost daarnaast ook meer energie.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *