Zo kies je de juiste tacker

Een tacker is een handig gereedschap om allerlei materialen snel vast te nieten of spijkeren. Welk type tacker is het best voor de klussen die jij ermee wilt doen? Een pneumatische, elektrische of handtacker? Hier leggen we de verschillen uit en geven advies voor een goede keus.

Wat is een tacker?

Een tacker is een krachtige nietmachine, waarmee je in veel gevallen ook spijkers kunt schieten. Een verschil met een nietmachine is dat een tacker de pootjes van het nietje niet ombuigt. Ze gaan recht het materiaal in. Professionals maken veel gebruik van tackers, omdat ze sneller werken dan andere bevestigingsmethoden zoals spijkeren of lijmen. Maar ook als doe-het-zelver kun je veel plezier hebben van een tacker. Belangrijk is wel dat je het juiste type koopt voor het soort klussen dat je wilt doen.

Tackers kunnen we op twee manieren onderverdelen

Naar het soort aandrijving

  • Handtackers
  • Elektrische tackers
  • Accutackers
  • Pneumatische tackers

Of naar de toepassing

  • Constructietackers
  • Afwerktackers

Handtacker

Stanley handtacker

Een handtacker werkt op handkracht, zoals de naam al aangeeft. Dat heeft het voordeel dat je niet afhankelijk bent van elektriciteit of luchtdruk. Een nadeel van handtackers is dat ze minder krachtig zijn dan hun gemotoriseerde soortgenoten. Grote nieten of nagels passen er niet in en voor zware toepassingen zijn ze dan ook minder geschikt. Maar voor het bevestigen van lichte materialen is een handtacker een uitstekende keus, mede gezien de lage prijs.

Elektrische tacker

stanley elektrische tacker

Heb je meer kracht nodig, dan denk je al gauw aan een elektrische tacker. Zeker als je er lang achtereen mee moet werken, of op moeilijk bereikbare plaatsen, waar je met de hand niet goed kracht kunt zetten. De slagkracht van een elektrische tacker kun je instellen. Hierdoor is hij geschikt voor het bevestigen van zowel harde als zachte materialen.

Accutacker

Dewalt accutacker met accu

Zoals voor alle power tools geldt, is de accu-uitvoering de laatste jaren sterk in opkomst. Steeds betere accu’s zorgen dat er praktisch geen krachtverschil meer is tussen draadloos en netstroom. En dan kies je al gauw voor de grotere bewegingsvrijheid van accugereedschap. Accutackers zijn wel wat zwaarder, wat qua gebruikscomfort een klein minpuntje is vergeleken met elektrische tackers.

Tip: koop een tacker van hetzelfde merk waarvan je al andere power tools hebt, dan kun je in veel gevallen dezelfde accu gebruiken.

Pneumatische tacker

Makita pneumatische tacker

Pneumatische tackers zijn het krachtigst. Ze zijn bovendien licht en compact, waardoor je er zonder veel inspanning langdurig mee kunt werken. Pneumatische tackers worden veel gebruikt door professionals in de bouw. Voor doe-het-zelvers zijn ze geen voor de hand liggende keus, tenzij je in het bezit bent van een compressor om de benodigde luchtdruk te leveren.

Constructietacker of afwerktacker?

Hoe sterk moeten de verbindingen zijn die je wilt maken? Dat is een andere afweging. Voor constructies die erg stevig moeten zijn – zoals bijvoorbeeld houtskeletbouw, vloeren of gevelbekleding – heb je een constructietacker nodig. Constructietackers schieten grote spijkers in het materiaal en zorgen voor een even sterke verbinding als spijkeren met een hamer.

Voor verbindingen waaraan geen constructieve eisen worden gesteld is een afwerktacker beter geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het bevestigen van plinten, lambrisering of deurlijsten. Afwerktackers schieten dunne nagels – ook wel brads genoemd – met een kleine kop die in het hout verzinkt. Vandaar de naam: afwerktackers zijn de beste keus voor lichte verbindingen waarbij een nette afwerking van belang is.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *