Zomertips voor het gazon

In de zomer heeft het gazon het zwaar. Hitte, droogte en dagelijks gebruik eisen het uiterste van de grasmat. Met deze tips houd je jouw gazon de hele zomer door in topconditie.

De kunst van het maaien

grasmaaier close-up

Om je gazon gezond te houden, kun je het gras beter wat vaker en hoger afmaaien. Kort afgemaaid gras droogt sneller uit in de zon. En op schaduwplekken krijgt mos meer kans. Een vuistregel: maai niet meer dan eenderde van de lengte af. Een siergazon kun je korter maaien dan een gazon waarop wordt gelopen en gespeeld. Voor een intensief gebruikt gazon stel je de maaihoogte het best in op 4 cm en in warme perioden op 6 cm.

Nog een paar maaitips:

  • Maai niet op het heetst van de dag. Zeker met zomerse temperaturen is het beter te wachten tot het wat is afgekoeld.
  • Maak je grasmaaier na elke maaibeurt schoon en houd de messen scherp. Botte en vuile maaiers beschadigen het gras, waardoor het vatbaarder wordt voor uitdroging en ziektes.
  • Maai als het even kan alleen bij droog weer. Nat gras maaien gaat moeilijker en vergt meer van je maaier.

Tip: Voorkom dat de grassprieten altijd in dezelfde richting worden geduwd door steeds in een andere richting te maaien.

De juiste maaimachine voor mijn gazon

De verschillende typen grasmaaiers hebben elk hun voor- en nadelen.

Een kooimaaier knipt het gras af tussen twee messen, wat een mooi, strak resultaat oplevert. Een kooimaaier heeft wel moeite met lang gras, dus zeker met dit type zul je regelmatig moeten maaien.

Een cirkelmaaier hakt het gras af met een enkel snel ronddraaiend mes. Dit is een grovere methode dan de kooimaaier en het resultaat is dan ook wat rafelig. Als je gazon een oneffen ondergrond heeft, werk je makkelijker met een cirkelmaaier dan met een kooimaaier.

Een robotmaaier is het toppunt van luxe en gemak. Hij maait het gazon terwijl je toekijkt vanuit je luie terrasstoel. Een nadeel is de forse prijs.

Je kunt er ook voor kiezen het maaisel niet af te voeren, maar te laten liggen als voeding voor het gazon. In dat geval heb je een maaier met een mulchfunctie nodig, die het gras heel fijn snippert.

En dan is er nog de keuze voor het soort aandrijving van je grasmaaier. Meer hierover kun je lezen in Een benzine grasmaaier, elektrische maaier met snoer of een accu grasmaaier: welke te kiezen?

Sproeien

moeder en kind sproeien gazon

Je gazon sproeien doe je het best vroeg in de ochtend, en tenzij het heel heet is niet meer dan één keer per week. Maar die ene keer moet je de grasmat wel door en door nat maken. Als je veel water geeft, zakt dat diep in de bodem, en de wortels van het gras zullen ook dieper reiken. Elke dag een beetje bewateren heeft het tegengestelde effect: de wortels blijven aan de oppervlakte en het gras zal sneller uitdrogen. Meer sproeitips vind je in Water geven in de tuin.

Verticuteren

Een gazon heeft niet alleen water nodig, maar ook lucht. Met een verticuteermachine of verticuteerhark houd je de bodem ‘ademend’, waardoor de wortels zich beter kunnen ontwikkelen. Verticuteren is ook een goede manier om mos te verwijderen. Omdat het een nogal ingrijpende behandeling is, moet je het niet te vaak doen. Eén keer per jaar, in het voor- of najaar, is het beste.

Bemesten

Bij het maaien verdwijnen voedingsstoffen uit het gras. En een gazon moet juist goed doorvoed zijn om al die zomerse maaibeurten te doorstaan. Daarom is het aan te raden om niet alleen in het voorjaar, maar ook in juni of juli nog een keer mest te geven. Gebruik het liefst een organische meststof met een langzame werking. In de zomer wil je het gras gezond houden, maar zeker niet te hard laten groeien.

Onkruid bestrijden

In een goed onderhouden, dichte grasmat krijgt onkruid minder kans. Maar helemaal vermijden kun je het nooit. Tenzij je een perfect siergazon wilt hebben, is een beetje onkruid ook niet zo’n probleem. Je hoeft het niet elke dag te lijf te gaan, maar verwijder het zoveel mogelijk voordat het zaad kan vormen en zich verspreiden. Vooral paardebloemen en distels zijn hardnekkige infiltranten. Die moet je met een onkruidsteker met penwortel en al uit de grond trekken.

Bijzaaien

kleuter in zwembadje op gazon

Kale plekken in je gazon kun je altijd bijzaaien. Bewerk de kale plek eerst met de verticuteerhark om dode resten te verwijderen en houd het zaaisel goed nat tot het nieuwe gras opkomt.

Tip: Speeltoestellen of zwembadjes veroorzaken al vlug kale plekken. Verplaats ze regelmatig om het gras de kans te geven zich te herstellen.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *