Hoe schimmel verwijderen in de badkamer

Heb je te maken met schimmel in de badkamer? Door het volgen van deze vijf tips kun je komaf maken met zwarte schimmel in de badkamer of toilet.

Schimmel gedijt goed in badkamers en toiletten vanwege de vochtigheid en overtollig water die er aanwezig is. In onze doorgaans witte douches en badkuipen kan zwarte schimmel snel te zien zijn en het is niet altijd makkelijk om het te verwijderen. In dit artikel overlopen we 5 manieren om schimmel in de badkamer te voorkomen en te verwijderen.

Preventie van schimmel

hand wijst naar schimmel

De beste manier om zwarte schimmel in je huis aan te pakken, is natuurlijk voorkomen. De enige manier om zwarte schimmel te voorkomen is de badkameromgeving zo droog mogelijk te houden. Elke keer dat je een douche of een bad neemt, moet je er een gewoonte van maken om elke hoek van het bad, de douchebak en de tegels af te drogen met een handdoek of specifieke doek.

Tip: Het is aangewezen om de badkamer goed te ventileren en het installeren van een ventilator of gebruik van een ontvochtiger zullen je helpen hier in te slagen.

Schimmel verwijderen met azijn

hand sproeit witte azijn

Witte azijn is een uitstekende manier om zwarte schimmel in de badkamer te verwijderen. Giet enkele scheutjes azijn in een spuitfles en spuit het op de plekken waar schimmel zichtbaar aanwezig is en laat hierna twee uur inwerken. Gebruik hierna een vochtige microvezeldoek om de azijn weg te vegen en gebruik een tandenborstel of kleine borstel om de hoekjes te bewerken. Spoel af met water om alles opnieuw schoon te maken.

Tip: Zet hierna alle deuren en ramen open om de onaangename geur vlugger weg te krijgen. Na 1 of 2 uur zal de geur grotendeels weg zijn.

Schimmel verwijderen met stoomreiniger

hogedrukreiniger tegen schimmel

Als de schimmel in de badkamer echter in een gevorderd stadium is, zul je meer nodig hebben dan azijn. In dit geval kun je gebruik maken van een stoomreiniger of hogedrukreiniger. Een stoomreiniger van een goed merk kan water zo warm maken dat de geproduceerde stoom tot 99% van de bacteriën kan doden. Het lijkt misschien een slecht idee om meer vocht toe te voegen aan een gebied waar al schimmel groeit, maar stoomreinigers of hogedrukreinigers gebruiken een minimale hoeveelheid vocht en zullen schimmel grondig aanpakken.

Tip: Lees ons artikel genaamd ‘Vochtproblemen in huis: oorzaken en oplossingen’ om vochtige plekken op de muren aan te pakken.

Vervang de voeging of de kit

verwijderen van oud voegsel

Als de schimmel grondig is binnengedrongen in de voeging of de kit tussen de tegels, dan moet je deze gaan vervangen. Heeft de schimmel zich te veel verspreid dan kun je deze niet meer makkelijk wegwerken. In dit geval moet je de nieuwe voeg of kit aanbrengen. Kies er in dit geval voor om gespecialiseerde kit te gebruiken zoals deze van het merk Soudal. Die is gespecialiseerd in het aanbieden van sanitaire siliconen voegkit voor voegwerk in vochtige ruimten, gericht op het vermijden dat de randen van badkuipen, aanrechten, spoelbakken zwart worden.

Tip: Lees ons artikel genaamd ‘Afkitten en oude kit verwijderen’ om te leren hoe je makkelijk de oude kit kunt vervangen.

Zorg ervoor dat er geen lekken zijn

schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer verschijnt niet alleen omdat dit een vochtige omgeving is. Lekkages kunnen er namelijk ook voor zorgen dat vocht zich ophoopt en schimmel gaat groeien. Inspecteer de badkamer daarom op waterlekkage. Controleer de gebieden rond de badkuip of douchebak, afvoer en toilet. Schimmel kan ook van buiten komen. Controleer daarom ook de buitenmuren om te zien of er lekkage is.

Tip: De eerste tekenen van een waterlek in je badkamer zijn watervlekken op het plafond direct eronder.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *