Zelf terrasverwarming aanleggen

De herfst is inmiddels een paar weken in het land en het tuinseizoen is bijna voorbij. Maar dat betekent niet dat we binnen moeten blijven. Met terrasverwarming kun je het hele jaar door in je eigen tuin van het buitenleven genieten.

Welk soort terrasverwarming kies je?

Je kunt je terras verwarmen met elektriciteit of met gas, en in beide gevallen heb je de keuze tussen verschillende mogelijkheden.

Elektrische terrasverwarming

De meeste mensen gaan voor elektrische terrasverwarming. Elektrische terrasheaters werken met infrarood warmte en er zijn twee verschillende types.

 • Heldere stralers. Halogeenstralers en zg. golden tube stralers maken gebruik van kortegolf infrarood, waardoor de warmte goed voelbaar blijft, ook al staat er wind. Heldere stralers zijn de meest efficiënte vorm van elektrische terrasverwarming, maar ze stralen een felle gloed uit, wat niet iedereen kan waarderen.
 • Carbon stralers zijn het stijlvolle alternatief. Deze smalle donkere elementen lichten niet op en vallen niet in het oog. Omdat ze voornamelijk langegolf infrarood verspreiden, zijn ze wel minder geschikt voor winderige plekken.

Elektrische terrasverwarming installeren

Terrasverwarmers voor bevestiging aan de muur of het plafond worden geleverd met een montagebeugel. In het gunstigste geval – wanneer er een stroompunt aanwezig is – heb je alleen een schroefboormachine nodig voor de installatie, in andere gevallen zul je een kabeltje moeten trekken, of kan het nodig zijn een extra groep in de meterkast te laten installeren.

De beste plek

Een elektrische terrasheater wordt gewoonlijk bevestigd aan de buitenmuur of aan het plafond van de veranda. De beste ophanghoogte is afhankelijk van het vermogen van de heater. Als richtlijn kun je uitgaan van:

 • 1400 tot 1500 Watt: ca. 210 centimeter boven de grond
 • ± 2000 Watt: ca. 250 centimeter boven de grond
 • ± 3000 Watt: ca. 270 tot 300 centimeter boven de gro

Andere overwegingen voor de plaatsing zijn:

 • De richting van de straling. Bevestig de heater zo, dat hij naar je favoriete zitplek straalt. Denk maar aan een vroege lentedag, wanneer je je gezicht naar de zon keert om de weldadige warmte te voelen.
 • Brandveiligheid. Bij gebruik van de meegeleverde beugel zal de heater op een veilige afstand van de muur of het plafond zitten. Monteer terrasverwarming liever niet op een kunststof oppervlak, aangezien dit kan vervormen door de hitte.
 • Waterdichtheid. Niet elke elektrische terrasheater kan even goed tegen vocht. De IP-waarde die op de verpakking staat vermeld geeft hierover informatie. Is de bescherming tegen vocht 4 of hoger, dan kun je hem gewoon buiten in de regen laten hangen

Hoeveel warmte heb je nodig?

De warmteopbrengst die je nodig hebt om ook op kille dagen van je terras te genieten, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het te verwarmen oppervlak, het type verwarming en de beschutting tegen wind. Het kan nodig zijn meerdere heaters te installeren. Tip: Hang ze niet verder dan ongeveer 80 centimeter uit elkaar, dan versterken ze elkaar in plaats van afzonderlijk te werken en geniet je van een intensere warmte op de plekken waar de stralen elkaar overlappen.

Een paar voorbeelden van het vermogen dat nodig is om terrassen van uiteenlopende afmetingen te verwarmen:

 • 7 m²: 1 heater van 1500-2000 Watt
 • 6-12 m²: 1 heater van 2000 Watt of 2 van 1500 Watt
 • 10-16 m²: 2 heaters van 1500 Watt of 3 van 1000 Watt

Hoe zit het met mijn elektrische installatie?

Een standaard woninginstallatie heeft groepen van 16A. Op één zo’n groep kun je apparaten aansluiten met een totaal vermogen van 3.600 Watt. Als je een terrasheater van 2.000 Watt installeert, zul je waarschijnlijk niets aan je installatie hoeven te veranderen. Bij gebruik van een verwarmer met een groter vermogen of meerdere heaters, kan het nodig zijn een groep uitsluitend voor de terrasverwarming te reserveren.

Gasverwarming

Waar elektrische terrasverwarming een warmte afgeeft die te vergelijken is met de warmte van de CV, doet gasverwarming denken aan een haardvuur. Gasheaters verwarmen de lucht en de gasvlam zorgt voor een extra beleving. Er zijn gasverwarmers die werken op aardgas en een vaste aansluiting hebben, maar populairder zijn de modellen met een gasfles. Het grote voordeel is de mobiliteit: je kunt ze in elk hoekje van de tuin neerzetten. De meest verkochte gasheaters hebben een vermogen tussen de 7 en 15 kW.

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *