Zelf een bed maken

Waarom zou je zelf een bed maken? Op deze vraag zijn verschillende antwoorden te geven. Uit kostenoverwegingen bijvoorbeeld. Omdat dat ene mooie bed dat je in de winkel hebt gezien je budget te boven gaat. Of omdat je geen bed kunt vinden dat precies in je woonsfeer past. Omdat je speciale eisen stelt aan afmetingen, materialen en functionaliteit. Of gewoon voor het plezier om je eigen, unieke ontwerp te bedenken en uit te voeren.

Waarom zou je zelf een bed maken? Op deze vraag zijn verschillende antwoorden te geven. Uit kostenoverwegingen bijvoorbeeld. Omdat dat ene mooie bed dat je in de winkel hebt gezien je budget te boven gaat. Of omdat je geen bed kunt vinden dat precies in je woonsfeer past. Omdat je speciale eisen stelt aan afmetingen, materialen en functionaliteit. Of gewoon voor het plezier om je eigen, unieke ontwerp te bedenken en uit te voeren.

Zelf een bed maken: Welke gereedschappen heb je nodig?

Hoe je zelfgemaakte bed er ook uit komt te zien, we gaan ervan uit dat het van hout zal zijn. De volgende gereedschappen zullen goed van pas komen bij de voorbereiding en de montage:

Stap 1: het ontwerp

Het leuke van zelf een bed maken is dat je het bed helemaal af kunt stemmen op de ruimte en op je eigen wensen of die van je gezinsleden. Het eerste advies is dan ook: kijk goed naar de plek waar het bed gaat komen. Wat is er nodig, wat is er mogelijk? En kijk ook verder dan vandaag of morgen. Een bed gaat lang mee, welke eisen stel je over vijf of tien jaar? Kinderen groeien op, misschien ga je verhuizen. Al deze overwegingen spelen een rol bij het type bed waarvoor je kiest. Er zijn immers nogal wat mogelijkheden:

 • Eenpersoonsbed
 • Tweepersoonsbed
 • Boxspring ombouw
 • Kinderbed
 • Kajuitbed
 • Hoogslaper
 • Bedstee
 • Opklapbed
 • Hoogslaper met bureau of opbergruimte
 • Onderschuifbed / logeerbed

Stap 2: de houtsoort kiezen

Grenen, vuren, steigerhout, multiplex of duurdere decoratieve houtsoorten als eiken, kersen of merbau… praktisch elke houtsoort komt in aanmerking. Zelfs met een bescheiden materiaal als pallets kun je een bed maken. Er zijn drie dingen die je keuze bepalen: het uiterlijk, de degelijkheid van de constructie en de verwerkbaarheid. Vuren en grenen zijn voor de niet zo ervaren doe-het-zelver de makkelijkste houtsoorten om mee te werken.

Tip: De lattenbodem koop je gewoon. Het belangrijkste onderdeel van het bed – de matras – koop je natuurlijk, of die heb je al. Maar ook aan de lattenbodem hoef je niet zelf te knutselen. Een lattenbodem kost niet veel en blijft uit het zicht, dus je kunt hem net zo goed kant-en-klaar kopen en je energie in de ombouw steken.

Stap 3: de bouwtekening

Heb je al je ideeën en wensen op een rijtje, dan is het tijd om ze op papier te zetten. Teken alle afmetingen nauwkeurig op schaal en maak je ontwerp zo compleet mogelijk. Alle details, zoals de plaatsen waar je de schroefgaatjes wilt boren, de benodigde schroeven, deuvels etc. moeten in de bouwtekening zijn opgenomen. Met deze tekening stap je naar de bouwmarkt of houthandel. Als je je huiswerk goed hebt gedaan, kun je alle materiaal op maat laten zagen, wat je een hoop werk bespaart.

Tip: Op het internet vind je veel bouwtekeningen die als voorbeeld of bron van inspiratie kunnen dienen.

Een paar dingen om aan te denken:

 • Reken met binnenmaten en houd rekening met de dikte van het hout, de ‘kopmaat’ in vaktaal.
 • Houd een vrije ruimte aan tussen matras en ombouw. Een richtlijn: 10 mm aan beide kanten in de lengte en 5 mm in de breedte.

Stap 4: het bed bouwen

Na het op maat zagen – door de houthandel of door jezelf – en het afwerken (schuren en eventueel lakken of beitsen) leg je de onderdelen uit en controleer je of je alles hebt. Met een potlood geef je vervolgens aan waar de boorgaatjes voor de verbindingen komen.

Als het goed is, past alles nu in elkaar en is het tijd voor de montage. Begin met het hoofdeinde of hoofdbord. In veel gevallen is dat het onderdeel waarin het meeste creativiteit wordt gestoken, want er zijn allerlei decoratieve en functionele mogelijkheden.

Na het hoofdbord monteer je eerst het voeteneinde en aansluitend de zijkanten. Test of de constructie solide is, anders zal het bed onherroepelijk kraken. En blijf controleren of de verbindingen volkomen haaks zijn. De manier van de vakman is ‘overhoeks meten’. Hiervoor heb je twee rolmaten nodig, waarmee je diagonaal van hoek tot hoek het bed opmeet. Als het resultaat een perfecte X is met gelijke lengtes, is de constructie haaks.

De regels waarop de lattenbodem komt te rusten bevestig je waterpas aan de zijkanten. Bij een tweepersoonsbed zul je bovendien een lengteondersteuning in het midden nodig hebben.

Tip: Alleen een mooi hoofdbord maken is een handige manier om een bestaand bed een compleet nieuwe uitstraling te geven.

Tips tegen kraken

Hoe voorkom je dat je zelfgemaakt bed kraakt? Houten bedden hebben immers die neiging. Een eerste boosdoener is een ondeugdelijke constructie. Als de materialen en de verbindingen niet stevig genoeg zijn en er beweging in zit, zal het bed gaan kraken door de wrijving van hout op hout. Haastwerk en slordigheid kun je dus beter vermijden. Bevestig geen regels voor de lattenbodem aan het hoofd- of voeteneind, maar alleen aan de zijkanten en zorg ervoor dat de lattenbodem niet te strak tegen de ombouw aan ligt.

Blijkt je bed ondanks al je zorgvuldigheid toch te kraken? Dan zijn er verschillende middeltjes die je kunt proberen om dit op te lossen. Als het gekraak komt door het contact tussen de ombouw en de lattenbodem, dan kun je bijvoorbeeld tochtstrip, viltjes of stukjes binnenband van een fiets bevestigen op de regels. Als het kraken komt door hout dat over hout schuurt, dan kun je het verminderen met wat talkpoeder, olie (of zelfs zonnecrème), zeepsop of siliconenspray tussen de krakende delen.

Een kast die past bij je zelfgemaakte bed?

Je slaapkamer of de kinderkamer wordt natuurlijk helemaal mooi met een kast van hetzelfde materiaal en ontwerp als je bed. In ons blogartikel Zelf een kast maken vind je inspiratie en professionele tips.

 • WordPress
 • Google Plus
 • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *