Hoe houten deuren te renoveren

Houten deuren geven extra warmte aan je huis en maken het nog gezelliger in de winter. Jarenlange blootstelling aan zonlicht en dagelijks gebruik kunnen een houten deur echter aanzienlijk beschadigen en er versleten laten uitzien. Daarom is het aangewezen om je houten deuren regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Hoe doe je dit het best en wat zijn goede tips om dit makkelijk te doen?

Stap 1: Verwijder de deur van de scharnieren en leg deze plat op een paar zaagbokken

Het eerste wat je moet doen is de deur van de scharnieren halen. Houd er rekening mee: massief houten deuren zijn ontzettend zwaar. Verwijder hierna de scharnieren door de pennen met een platte schroevendraaier omhoog te kloppen. Leg de deur dan plat op zaagbokken.

Stap 2: Verwijder alles wat niet van hout is

Als de deur nog steeds in behoorlijke goede staat is, dan volstaat het meestal om de deur een nieuw laagje vernis te geven. Indien dit niet het geval is, dan moet je eerst al het deurbeslag (sloten, klinken, etc.) verwijderen.

Stap 3: Schuur de deur

Nu alleen het hout overblijft kun je alle oppervlakken met schuurpapier gaan behandelen. U kunt een elektrische schuurmachine gebruiken voor de vlakke oppervlakken, maar de andere stukken zul je met de hand moeten gaan schuren.

Stap 4: Verwijder alle sporen van zaagsel en breng vernis aan

Vervolgens kunt u desgewenste vernis aanbrengen. Maar zorg er eerst wel voor dat je al het zaagsel hebt verwijderd en vervolgens de deur hebt schoongeveegd.

Stap 5: Breng een buitenlaag vernis aan

Nadat je de eerste laag vernis hebt laten drogen, is de belangrijkste stap om de deur met buitenvernis te coaten. Buitenvernis (ook wel Spar vernis genoemd, hoewel het eigenlijk geen Spar vernis is zoals dat op boten wordt gebruikt) verschilt van binnenvernis, omdat het speciale additieven heeft die het hout helpen beschermen tegen UV-stralen en dergelijke.

Stap 6: Installeer het deurbeslag opnieuw en plaats de deur terug

Nadat je de vernis volgens de instructies hebt laten drogen, installeer dan het deurbeslag opnieuw. Dit is ook een goed moment om koperen of messing armaturen te polijsten als dit nodig zou zijn.
Je zult zien: gerenoveerde deuren doen je woning er helemaal anders uitzien. De mooie houten deuren gaan een soort van klasse afstralen op de rest van je woning en meubels. Alvast veel succes gewenst.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *