Cementsluier verwijderen

Cementsluier is een dun laagje voegmortel dat achter kan blijven na het voegen van wand- of vloertegels. Het vormt een waas over de tegels en versluiert het mooie glanzende aanzicht.

Het eerste advies: wacht niet te lang

Hoe langer je wacht met het schoonmaken van een nieuwe tegelvloer of wand, hoe moeilijker het is cementsluier weg te krijgen.

Materialen

  • Water, azijn of een speciale cementsluierverwijderaar

Gereedschappen

Verschillende manieren om cementsluier te verwijderen

Afhankelijk van de soort tegels, het voegmiddel en de hardnekkigheid van de vervuiling kun je verschillende methoden toepassen.

hand in handschoen borstelt tegelvloer

Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op. Volgens hetzelfde principe werken speciale cementsluierverwijderaars die je in de tegelzaak of bouwmarkt kunt kopen. Deze middelen bevatten een sterke concentratie zuur en je moet ze verdunnen met water. Hoeveel je ze verdunt, hangt af van de hardnekkigheid van de aanslag. Geadviseerd wordt meestal 1 deel per 10 tot 20 delen water. Cementsluierverwijderaar breng je aan met een borstel en het is verstandig jezelf te beschermen met handschoenen en een veiligheidsbril.

Heb je de cementsluier te lang laten zitten, dan kan het nodig zijn de tegels schoon te krabben met een ruitenkrabber. Krab de sluier voorzichtig beetje bij beetje weg om de tegels niet te beschadigen.

zwart wit geruite marmeren vloer

Belangrijk: Gebruik geen azijn of een een cementsluierverwijderaar die zuur bevat op natuursteen. Marmer, travertin, graniet, blauwsteen en andere natuurlijke vloermaterialen die kalk bevatten of zuurgevoelig zijn worden lelijk en dof. Voor deze materialen moet je een speciale alkalische reiniger gebruiken.

Hoe voorkom je cementsluier?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dit kun je doen om zo weinig mogelijk last van cementsluier te hebben:

  • Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
  • Veeg niet te hard, om te voorkomen dat je voegmiddel uit de voegen trekt.
  • De tegels voor het voegen impregneren kan in een aantal gevallen helpen tegen cementsluier. Vooral gepolijste keramische tegels hebben poriën waarin het voegmiddel zich kan hechten.

Tip: Als je vloerverwarming hebt, schakel deze dan uit voordat je de cementsluier gaat verwijderen.

Meer professionele reinigingstips vind je in Hoe je terras met natuursteen schoonmaken en Klinkers reinigen op je terras en oprit.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *