Klussen die je huis beter verkopen

De woningmarkt is op het moment een vraagmarkt. Dat is prettig voor verkopers. Aangeboden woningen gaan over het algemeen snel weg en voor goede prijzen. Met deze verbeteringen en styling tips presenteer je jouw huis op z’n best en verhoog je de kans op een snelle en gunstige verkoop.

De verkoopprijs van een woning is grotendeels afhankelijk van de locatie en het aanbod van gelijksoortige woningen in de buurt. Dat zijn factoren waar je niets aan kunt doen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je huis een goede eerste indruk maakt tijdens een bezichtiging door geïnteresseerden.

De tuin

Die indruk – positief of negatief – wordt al gevormd voordat potentiële kopers een stap over de drempel zetten. En mooie tuin is een belangrijk verkoopargument. Ruim rondslingerende rommel op, knip de haag, leg slordige tegels recht en verwijder onkruid. Kleed tuin en terras aan als een extra leefruimte. Potplanten, een mooi tuinameublement en wat sfeervolle accessoires zijn ‘de kleine dingen die het doen’.

De buitenkant

Hoe ziet de gevel eruit? Aanslag op de muren kun je verwijderen met een hogedrukreiniger. Dat is ook het meest efficiënte gereedschap om terrastegels en de bestrating van de oprit ‘spic & span’ te krijgen. Aan het reinigen van klinkers hebben we ook een informatief artikel gewijd.

Een ander gezichtsbepalend element is de staat van de deuren en kozijnen. Afbladderende verf is een absolute afknapper Met een fris laagje verf daarentegen, geef je ze in een weekend stevig doorklussen een nieuwe uitstraling.

Vraag een ‘second opinion’

Grote investeringen als bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken, of een dakkapel, verhogen de waarde van een woning, maar betalen zich zelden helemaal terug in een hogere verkoopprijs. Het zijn vaak de kleine, minder kostbare verbeteringen die het verschil maken.

Waar kun je nog aan denken? Vraag dat eerst aan vrienden of kennissen. Nodig ze uit om je huis te bezichtigen alsof ze kopers waren. Ze zullen dingen zien die je zelf niet had opgemerkt.

Licht en luchtig

Zorg dat het daglicht royaal de woning binnenvalt. Was de ramen, open op de dag van de bezichtiging alle gordijnen en verplaats meubelen en planten die het daglicht blokkeren. Ga nog een stapje verder en verwijder oud behang en verf de muren wit. Dat brengt niet alleen meer licht in huis, maar is ook neutraal. Niemand ergert zich aan witte muren, wat wel het geval kan zijn met uitgesproken behangdessins of kleurencombinaties. En verwijder zoveel mogelijk losse spullen, overdadige meubels etc. Kopers willen vooral ruimte zien en zich voorstellen hoe hun eigen spullen daarin zullen staan.

Een checklist van kleine klusjes

  • Doe iets aan nare geurtjes. Een rioollucht is natuurlijk helemaal uit den boze, maar ook gordijnen die naar sigarettenrook ruiken, hondenluchtjes of de geur van schoonmaakmiddelen zijn afknappers.
  • Repareer loszittende plinten.
  • Zorg dat alle deuren goed sluiten en openen.
  • Vervang kapotte lampen.
  • Repareer lekkende kranen.
  • Vervang kapotte tegels in keuken en badkamer.
  • Verwijder alle sporen van vroegere lekkages. Lekkages zijn misschien wel de grootste angst van huizenkopers, en de verzekering dat het probleem is opgelost, is waarschijnlijk niet vodoende.
  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *