Zelf een kast maken

Kasten zijn er natuurlijk in alle soorten en maten, maar je kan ook zelf een kast maken. En waar je misschien je hand niet omdraait voor een simpele boekenkast, kan een inbouwkast met schuifdeuren of een ladekast het uiterste vergen van je klustalenten.

Hoewel de moeilijkheidgraad dus sterk uiteenloopt hebben alle kasten iets gemeen: ze zijn normaal gesproken gemaakt van hout. Een kast maken is een houtbewerkingklus, en daar heb je minimaal de volgende gereedschappen en materialen voor nodig:

Benodigde gereedschappen en materialen

Eventueel:

Stappenplan

Een kast maken vraagt niet alleen om handigheid, maar ook om het nodige denkwerk, om een goede voorbereiding en organisatie. Het volgende stappenplan kan hierbij misschien van pas komen.

Inspiratie opdoen

Wil je een strakke, functionele kast, of een klassiek ogende van een mooie houtsoort? Wat is het beste hang- en sluitwerk voor jouw project? Welke indelingsmogelijkheden zijn het handigst? Rondkijken in meubelzaken of op het internet brengt je op ideeën.

Het ontwerp maken

Als je hebt besloten hoe de kast eruit gaat zien, maak je een gedetailleerd ontwerp. Teken alle afmetingen nauwkeurig op schaal en maak je ontwerp zo compleet mogelijk. Waar wil je de schroefgaatjes boren, op welke hoogte komen de handgrepen? Al deze details moeten in de bouwtekening opgenomen zijn. Een goed ontwerp – met behulp van een tekenprogramma of gewoon op ruitjespapier – dient als basis voor de aankoop van de materialen en als handleiding bij het bouwen van je kast.

Tip: Een kwartiertje zoeken op het internet levert een schat aan bouwtekeningen op die als voorbeeld kunnen dienen.

En nog een tip, speciaal voor inbouwkasten: Wil je een kast tot aan het plafond maken, of een kast die tussen 2 muren past? Meet dan of de afstand tussen de vloer en het plafond overal gelijk is en of de muren rechte hoeken hebben. Neem hiervoor de maat op verschillende plaatsen.

Het materiaal kiezen

De verschillende houtsoorten hebben elk hun eigen karakter. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook in stevigheid, vochtbestendigheid en verwerkbaarheid. Bovendien worden ze allemaal in andere standaard afmetingen geleverd. Een paar mogelijkheden:

  • Spaanplaat, MDF en multiplex zijn relatief goedkoop en makkelijk te zagen en te schroeven. MDF moet je vooraf in de grondverf zetten om kromtrekken te voorkomen. Een nadeel van deze materialen is dat ze niet zo goed tegen vocht kunnen en dus minder geschikt zijn voor keuken of badkamer. Daar kun je het best Multiplex Exterieur gebruiken, een speciale multiplex voor buiten.
  • Ook vuren en grenen zijn makkelijke houtsoorten om mee te werken en ze hebben een mooie, natuurlijke uitstraling. Grenen is iets donkerder dan vuren en heeft meer tekening en grotere kwasten. Het is ook wat steviger en wordt vaak als constructiehout gebruikt.
  • Steigerhout en pallethout. Opgeschuurd en al dan niet gebeitst, is dit gerecycleerde hout een origineel en sfeervol kastmateriaal.
  • En dan zijn er nog allerlei duurdere houtsoorten voor de liefhebber, van eiken en berken tot wortelnoten.

De houtstaat maken

‘Houtstaat’ is de professionele term voor je boodschappenlijstje. Behalve het benodigde plaat- en plankmateriaal, neem je hier ook alle andere benodigdheden in op, van schroeven en houtlijm tot hang- en sluitwerk. Houd rekening met de formaten waarin het hout dat je wilt gebruiken standaard verkrijgbaar is, om zo economisch mogelijk in te kopen.

| Lees ook |
Wat moet ik weten over meten?
Welk houtlijm gebruik ik best voor mijn klus?

Voorbereiding

Hoe beter je voorbereiding, hoe sneller en probleemlozer je de kast straks in elkaar zet. Deze voorbereiding begint met het behandelen van het materiaal, zoals het schuren van ruw hout of het in de grondverf zetten van MDF.

Zaag vervolgens alles op maat en boor zoveel mogelijk voor. Leg dan al je werkmateriaal en je bevestigingsmaterialen klaar en controleer aan de hand van de bouwtekening of er nog iets ontbreekt. Het is nooit leuk om halverwege een klus naar de bouwmarkt te moeten omdat je iets vergeten bent.

De kast in elkaar zetten

Nu is het moment gekomen om de kast in elkaar te zetten en de verschillende elementen vast te schroeven. Dit gaat het prettigst met een accuschroefboormachine, omdat je dan gemakkelijk overal bij kunt. Door behalve de schroeven ook houtlijm te gebruiken, maak je de constructie sterker. Gebruik lijmklemmen om de lijm onder druk te laten drogen.

| Lees ook |
Batterij of elektrisch, wat moet ik kiezen?
Welk houtlijm gebruik ik best voor mijn klus?

Schappen monteren

Voor het plaatsen van de schappen of legplanken teken je op de gewenste hoogte aan de binnenkant van de kast de boorgaten af. Let er op dat de gaten even ver van de zijkant van de kast liggen, en uiteraard perfect waterpas zijn. De boordiepte is maximaal de helft van de lengte van de dragers.

Eventueel kun je schappen ook vast schroeven via de buitenkant van de kast. Verruim dan de gaten wat met een verzinkboor, zodat de schroefkoppen in het hout verdwijnen. Vaak wordt de middelste plank ook nog gelijmd voor extra stevigheid.

Lades monteren

Er bestaan verschillende manieren om lades te monteren. De makkelijkste is het systeem met glijlatten. De systemen met lopers en laderails vergen iets meer werk. Bij het systeem met glijlatten worden de lades tussen schuiflatten op hun plaats gehouden. Meet hiervoor de hoogte van de lade, en neem twee millimeter speling. Teken die hoogte waterpas af in de kast en bevestig de latten met schroeven en lijm. Behalve een eenvoudige installatie, biedt dit systeem het voordeel dat je geen plaats verliest, aangezien de lade de volledige beschikbare ruimte kan innemen.

Bij het systeem met lopers wordt aan de zijkant van de lade een lat bevestigd, die tussen twee glijlatten loopt. Tel een tweetal millimeter op bij de breedte van de loper, zodat die wat speling heeft, en bevestig beide glijlatten waterpas. Eventueel kun je de glijlatten met teflonspray inspuiten om de lade soepeler te laten lopen.

Tot slot is er het systeem met stalen laderails. Omdat de lade over een rails met wieltjes loopt, levert dit het meest soepele resultaat op. Om de geleiders te installeren monteer je de ladegeleider, met het wieltje aan de achterkant, tegen de onder- en zijkant van je lade. Daarna monteer je de andere helft van de railset waterpas op de gewenste hoogte in je kast, met het wieltje aan de voorkant. Hou de lade iets schuin om deze in de kast te steken.

Draaideuren

Nadat je de deuren op maat hebt gezaagd, markeer je de positie van de scharnieren. Het beste is om 3 scharnieren te gebruiken per deur: boven, midden en onder. Schroef de scharnieren eerst alleen vast bij het middelste gaatje om de installatie gemakkelijker te maken.

Vervolgens markeer je de correcte hoogte van de scharnieren op de kast. Je kunt dit doen door de deur loodrecht op de juiste hoogte tegen de kast te zetten en de positie van de scharnieren af te tekenen. Schroef ook hier eerst alleen de middelste schroef vast. Pas bij het uitlijnen van de deuren draai je de andere schroeven in. Tot slot monteer je de handgrepen en eventuele magneetsluitingen op de plek die je hebt voorgeboord.

Schuifdeuren

Bij inbouwkasten van vloer tot plafond is het, zoals gezegd, zaak om op verschillende punten te meten. Is de afwijking groter dan zo’n 1,5 cm, dan kun je dit opvangen met een schuin afgezaagde opvullat.

Voor gewone inbouwkasten installeer je de rails direct op het plafond, met pluggen en schroeven. Nadat de bovenrail is bevestigd, monteer je, met gebruik van een schietlood of een waterpas, de onderrail. Voor je begint met het hangen van de deuren, zet je de rollers van de onderrail op de hoogste stand, zodat je zoveel mogelijk plaats hebt om de deur te installeren. Borg de schuifwand, dit kan eenvoudig met een pen of spijker. Vervolgens schuif je de deur in de bovenrail, waarbij je begint met de achterste rail. Verwijder de pen of spijker en laat de deur in de onderrail zakken. Tot slot stel je de deuren af met de afstelbouten op de onderrollers.

Natuurlijk valt er over dit onderwerp veel meer te vertellen en dat zullen we in de toekomst ook zeker doen. De Klium blog is een bron van tips en informatie die elke week groeit.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *