Huis Klussen

Zelf parket leggen

Dit heb je nodig

Materialen

  • Parket
  • Plinten
  • Houtlijm
  • Eventueel: ondervloer
  • Eventueel: parketlijm (als je de vloer volledig wil verlijmen)

Gereedschappen

Kies je parket

Het klassieke parket is het zogenaamde volhouten parket. Dit bestaat uit massieve planken van enkele centimeters dik. Omdat hout een levend materiaal is en blijft werken, vereist het leggen van een volhouten parketvloer het nodige vakmanschap. Kies je voor dit materiaal, dan kun je de plaatsing misschien beter aan een professional overlaten. Voor de doe-het-zelver is lamelparket de aangewezen keus.

Lamelparket bestaat uit verschillende lagen. De toplaag is van hardhout. Je hebt hierin een grote keuze, van het meest verkochte eiken tot tropische houtsoorten of blond essen. Een kijkje op de website van een willekeurige parketleverancier geeft je een idee van de vele mogelijkheden.

De onderlaag van lamelparket bestaat uit multiplex, en de tussenlaag is van dwarslatjes, meestal vuren of grenen. Het grote voordeel van deze constructie is dat lamelparket vrijwel niet krimpt of uitzet. De werking van het hout is zo’n 70 tot 80% minder dan bij een volhouten parket.

Bereken hoeveel je nodig hebt

Meet de lengte en de breedte van het vertrek waar je de parketvloer wilt leggen, vermenigvuldig de twee uitkomsten en reken 10% extra voor zaagverlies. Nu weet je hoeveel m2 – aangegeven op de verpakking van de parketdelen – je nodig hebt.

Bepaal de legrichting

Parket kan in verschillende patronen worden gelegd. Klassiek is het visgraatpatroon, maar dat is meer iets voor specialisten. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen de planken in de lengterichting te leggen, maar in smalle vertrekken kan leggen in de breedterichting een mooi effect geven.

Ondervloer, nodig of niet?

Parket moet worden gelegd op een volkomen vlakke vloer. Verwijder eventuele tapijt- en lijmresten, spijkers enz. Bij een betonnen of tegelvloer wordt aangeraden een vochtwerende laag plasticfolie aan te brengen. Op een ongelijke planken vloer kun je een ondervloer van spaanplaat aanbrengen. Behalve vochtwering en egalisatie spelen ook andere factoren een rol, bijvoorbeeld geluiddemping, wat noodzakelijk kan zijn als je onderburen hebt. Bij de zaak waar je het parket koopt, vind je vaak ook verschillende soorten ondervloeren voor uiteenlopende toepassingen. Laat je adviseren welke in jouw geval het beste is.

Zwevend of verlijmd

Lamelparket kun je op twee manieren leggen; vast of zwevend. Vast leggen houdt in dat de parketvloer wordt vastgelijmd op de ondergrond. Bij zwevend leggen, rust de parketvloer los op de ondervloer. Het voordeel van vast leggen, is dat je geen risico loopt dat zich later naden vormen tussen de planken.

Aan de slag: 6 stappenplan

  1. Acclimatiseren

Laat het parket in de verpakking minimaal 48 uur liggen in het vertrek waar je het gaat plaatsen. Leg de verpakkingen horizontaal op de vloer, anders loop je het risico dat de planken kromtrekken.

  1. De eerste rij leggen

De eerste rij van de vloer leg je met de groef naar de muur. Begin in een hoek van het vertrek. Breng wat lijm aan op de kopse kant van het volgende vloerdeel en schuif de vloerdelen in elkaar. Tik ze aan met een hamer en een bouten blokje. Nadat de eerste rij van het parket is gelegd, plaats je de afstandblokjes tussen de rij en de muur om een voeg uit te sparen waardoor de vloer kan uitzetten.

  1. De volgende rijen leggen

Begin de volgende rij met het gezaagde deel dat is overgebleven uit de eerste rij, tenzij dit korter is dan 50 cm. De planken samenvoegen gaat het makkelijkst als je de nieuwe plank in een hoek van circa 30° houdt en waneer de tong goed in de groef klikt, op de vloer drukt. Tik aan met de hamer en het slagblokje. Vergeet niet om steeds wat lijm aan te brengen in de groef aan de lange kant en de kopse kant van de vloerdelen. Gebruik een vochtige doek om eventuele lijmresten weg te vegen.

Tip: Gebruik planken uit verschillende verpakkingen door elkaar voor een natuurlijke variatie. Zo vermijd je dat twee planken uit dezelfde boom met een gelijk patroon naast elkaar komen te liggen.

  1. Obstakels overwinnen

Bij obstakels, zoals bijvoorbeeld CV-buizen, gebruik je de decoupeerzaag om een stukje uit het vloerdeel te zagen. Maak de uitsparing 10 mm groter in verband met de uitzetting van de vloer. De gaten kun je netjes afdekken met een rozetje.

  1. De laatste rij leggen

Het zou al heel mooi zijn, wanneer het laatste vloerdeel precies zou passen. In de praktijk zul je de laatste planken in de lengte op maat moeten zagen. Meet hiervoor de ruimte tussen de muur en de vorige baan aan beide zijden op, want muren zijn vaak niet helemaal recht. Teken dit af op de laatste planken en zaag ze op de juiste maat.

  1. Afwerking

Alles wat je nu nog te doen staat, is de afstandsblokjes verwijderen, de plinten aanbrengen en eventueel je nieuwe parketvloer een beschermende laag onderhoudsolie geven.

Tip: Zien hoe een vakman iets aanpakt, helpt vaak meer dan de beste uitleg die wij kunnen geven. Kijk daarom ook eens op YouTube. Daar vind je een aantal instructieve video’s over het leggen van een parketvloer.

  • WordPress
  • Facebook

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *