5 simpele klussen voor een lagere energierekening

De energierekening neemt elk jaar weer een flinke hap uit het gezinsbudget. Er zijn talloze manieren om de kosten voor gas, elektriciteit en water drastisch te verminderen zonder in te leveren op woon- en leefcomfort. Isolatie, zonnepanelen, energiezuinige apparatuur… al die maatregelen betalen zich op den duur beslist terug, maar niet iedereen kan of wil dat soort bedragen investeren. Hier zijn 5 tips voor dingen die je zelf in een handomdraai kunt doen, en die bij elkaar al gauw honderden euro’s besparing op jaarbasis kunnen opleveren.

Gereedschappen die van pas kunnen komen

1. Kieren dichten

Door kieren verdwijnt warmte, maar dat niet alleen: de tocht die erdoor naar binnen komt, geeft je een oncomfortabel gevoel, waardoor je al gauw geneigd bent de verwarming een graadje hoger te draaien. Niet alleen bij ramen en buitendeuren kan het tochten, ook door de vloer vanuit de kruipruimte of uit de meterkast. Loop je hele huis eens goed na op deze warmtelekken en stop ze dicht.

Waar ramen en deuren niet helemaal goed sluiten breng je tochtstrips aan. Kieren naast de kozijnen kit je dicht. Hiervoor heb je een kitspuit nodig en een geschikt product. In droge ruimten kun je acrylaatkit gebruiken, in de badkamer liever siliconenkit. Kijk ook oude kitranden na, want die kunnen brokkelig zijn geworden. Is dit het geval, vervang ze dan door nieuwe kit. In ons blogartikel Afkitten en oude kit verwijderen staat stap voor stap beschreven hoe je hierbij te werk gaat.

Let op: Een kier onder de deur kun je beter open laten, want die is nodig voor de ventilatie in huis.

Lees hoe afkitten en oude kit verwijderen

2. Snel isoleren met glaswol

Isolatie is de meest effectieve manier om te besparen op verwarmingskosten (en als we nog meer van die zomers krijgen als dit jaar straks ook op de airconditioning…)

In een ongeïsoleerde woning verdwijnt zo’n 50% van de warmte naar buiten: 30% via het dak, 20% via de muur en 10% via de vloer.

Spouwmuurisolatie is een klus die je niet direct zelf zult aanpakken, maar wanneer je huis een kruipruimte heeft en een zolder die je alleen voor berging gebruikt, kun je veel warmteverlies voorkomen door daar zonder verdere afwerking glaswol aan te brengen. Dat is verkrijgbaar in rollen en platen en je kunt het eenvoudig vastnieten. Niemand die het ziet. Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde, is relatief milieuvriendelijk (gemaakt van rerycled glas) en brandvertragend. Je moet alleen wel oppassen wanneer je ermee werkt, want de glasvezels kunnen irriterend zijn voor huid en ogen, en je wilt zo ook liever niet inademen. Bescherm jezelf dus met een veiligheidsbril, stofmasker en werkhandschoenen.

Bekijk alle kleding en veiligheids producten

3. Radiatoren en verwarmingsbuizen isoleren

De warmte van radiatoren gaat de kamer in, maar ook naar de muur erachter. En als dat een ongeïsoleerde muur is, verdwijnt er het nodige naar buiten. Met radiatorfolie kun je hier op een simpele manier wat aan doen. Knip het op maat – iets kleiner dan de radiator om het uit het zicht te houden – en plak het met dubbelzijdige aluminiumtape op de muur. Een klein karweitje voor een reële besparing.

Ook verwarmingsbuizen isoleren levert een bijdrage aan een lagere energierekening. Dit doe je alleen in onverwarmde ruimten, want waar verwarmd wordt, is het rendement te klein. Materiaal voor buisisolatie is er in twee uitvoeringen: met en zonder sluitmechanisme. Het eerste is handiger omdat het vanzelf om de buis vast klikt, het tweede moet je met tape vastzetten, maar het scheelt in de prijs.

Tip: snij voor het isoleren van bochten kleine stukjes uit het materiaal, dan sluit het mooi aan zonder rimpels.

4. Haal het beste uit de thermostaat

Een programmeerbare thermostaat, die automatisch in- en uitschakelt op vastgestelde tijden, voorkomt dat je hem vergeet lager te draaien. Dat kan op jaarbasis weer een leuk bedragje besparen, maar niet iedereen vindt zo’n voorziening even prettig. Wat in ieder geval belangrijk is voor een goede en kostenbewuste temperatuurregeling is de plaats van de thermostaat. De beste plek is:

  • De ruimte waar je het meest verblijft, gewoonlijk de huiskamer
  • Op anderhalve meter hoogte in het midden van een muur
  • Niet op een buitenmuur
  • Niet in de volle zon
  • Niet in de tocht of in een warme luchtstroom

5. Wissel elk jaar van energieleverancier

Voor de simpelste en niet zelden grootste besparing op de energierekening heb je geen gereedschap of materialen nodig. Kruip achter je computer en kijk welke energieleverancier de beste aanbieding heeft voor nieuwe klanten. Er zijn veel websites die hierover actuele vergelijkende informatie bieden.

Energie is een razend concurrerende markt, en de verschillende energiebedrijven strooien met kortingen om jou als klant te krijgen, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken door steeds het meest aantrekkelijke eenjarige contract te tekenen.

Dat kan vaak honderden euro’s schelen. Maak er wel ruim vóór het aflopen van je bestaande contract werk van, en laat je door de vergelijkende website helpen om probleemloos over te stappen. Dat doen ze graag, want zelf verdienen ze er ook aan.

  • WordPress
  • Google Plus
  • Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *